Nederlandse belasting voor internationale bedrijven

In Nederland betaalt ieder bedrijf belasting, wat ook wel inkomstenbelasting genoemd wordt. Dit is de belasting die over het totale kapitaal dat door het bedrijf is verdiend wordt gerekend. Door middel van speciale belastingstructuren kunnen Nederlandse bedrijven grote voordelen verkrijgen op het gebied van belasting, waardoor het ook voor internationale bedrijven een ontzettend interessant land wordt om hier actief te investeren en te ondernemen. Zo kiezen steeds meer multinationals uit het buitenland ervoor om ook een hoofdkwartier in Nederland te openen, omdat het belastingklimaat ontzettend gunstig is en de hoeveelheid belasting die moet worden neergelegd vrijwel niet te vergelijken is met de hoge bedragen die bedrijven in het buitenland betalen.

De Nederlandse belasting wordt onder twee onderdelen verdeeld: de BTW en de inkomstenbelasting. Bij de BTW spreken we over de 21% die extra wordt berekend over de kosten voor producten en diensten. Bij vrijwel iedere transactie wordt 21% over de producten en diensten betaalt. Dit geldt zowel voor de aankoop als verkoop van goederen. Deze belasting wordt uiteindelijk aan de Belastingdienst betaald, maar hier komen diverse regelingen bij kijken waardoor het voor bedrijven mogelijk is om zo min mogelijk belasting te betalen. En dat is ook exact wat internationale bedrijven graag zien, want ook op de BTW willen zij zo veel mogelijk besparen.

De inkomstenbelasting is de belasting die over de totale winst van het bedrijf wordt betaald. Hoe hoger de winst van een bedrijf, hoe hoger de belasting die zij moeten betalen. Voor internationale bedrijven is Nederland dan ook een zeer interessant land, terwijl het juist voor internationale mensen een minder interessant land is als het aankomt op het betalen van belasting. Want de persoonsgebonden belastingen zijn in Nederland erg hoog, terwijl de belastingen voor bedrijven juist weer zeer gunstig is.

Nederland als belastingparadijs

Diverse internationale bedrijven hebben inmiddels een hoofdkwartier in Nederland. Denk hierbij onder andere aan Starbucks, Apple en IBM. Al deze bedrijven hebben ervoor gekozen om hun hoofdkwartier in Nederland te vestigen, en hierbij komt als belangrijkste reden naar voren dat het Nederlandse belastingklimaat ook wel als een belastingparadijs wordt beschreven. Het is via diverse constructies mogelijk om zo min mogelijk belasting te betalen en het loont voor bedrijven dan ook om naar Nederland uit te breiden. Zelfs Nederlandse bedrijven doen actief mee om te zorgen dat zij zelf zo min mogelijk belasting moeten betalen, en dit draagt vanzelfsprekend bij aan een hoger bedrag binnen het bedrijf dat gebruikt kan worden om de groei van het bedrijf te stimuleren. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer Nederlandse bedrijven ervoor kiezen om in Nederland te blijven, terwijl het tientallen jaren geleden nog anders was toen het belastingklimaat in ons land ook minder gunstig bleek.

Zo betalen bedrijven gemiddeld 25% belasting over het inkomen dat zij via hun bedrijfsprocessen vergaren. Dit is zelfs slechts 20% over de eerste €200.000 die deze bedrijven aan omzet draaien. Het loont dus aanzienlijk om in Nederland een hoofdkwartier neer te zetten, want dit is in vergelijking met andere landen om ons heen ontzettend gunstig. Het is voor deze bedrijven wel belangrijk dat zij zorgen dat alle cijfers binnen de belastingaangiftes kloppen, want ondanks de lagere belastingtarieven kent Nederland wel een van de meest strenge instanties op het gebied van belasting.

Als een bedrijf belasting moet betalen dan zorgt de Nederlandse Belastingdienst er altijd voor dat het volledige bedrag wordt betaald en dat er dus geen mogelijkheden zijn om onder deze belasting uit te komen. Zo zijn er diverse voorbeelden van bedrijven die dit wel via illegale wegen geprobeerd hebben, waarbij door de Nederlandse overheid grote boetes zijn uitgekeerd om te zorgen dat deze bedragen toch netjes naar de Nederlandse Belastingdienst worden overgemaakt.