Import en export in Nederland

Nederland staat internationaal gezien al jaren bekend als een van de grootste exportlanden die onze wereld kent. Ons land heeft zich inmiddels kunnen opwerken naar de achtste plek op de wereldranglijst. En dat is onder andere te danken aan de vele uitstekende regels die de Nederlandse overheid opstelt op het gebied van import en export. Zo is Nederland een van de beste landen om naar te importeren en om vanuit te exporteren, en dit zal de komende jaren alleen nog maar verder verbeteren.

De reden dat ons land zo goed bekend staat om de import en export heeft vooral te maken met de centrale ligging van ons land, zo is Rotterdam jarenlang de grootste havenstad van de wereld geweest doordat een groot aantal Europese landen hun goederen via ons land verkrijgen.

Daarbij kiest een groot aantal Nederlandse bedrijven ervoor om de grondstoffen direct uit het buitenland te halen. In combinatie met de uitstekende Nederlandse economie biedt dit talloze kansen voor Nederlandse bedrijven om hun bedrijf ook in het buitenland goed op de markt te zetten, en hiermee te stimuleren dat het bedrijf alleen nog maar sneller kan groeien.

Het loont als Nederlands bedrijf dan ook aanzienlijk wanneer er gekeken wordt op welke manier de import en export van goederen en diensten kan bijdragen aan een hogere omzet binnen het bedrijf, en het is niet vreemd dat steeds meer bedrijven dan ook actief op zoek zijn naar nieuwe manieren om te zorgen dat zij de goedkoopste goederen kunnen importeren en vervolgens producten met goede prijzen kunnen exporteren naar het buitenland.

Wat is import?

Bij import spreken we van het binnenhalen van goederen en diensten die vanuit het buitenland komen. Zo kiest een groot aantal Nederlandse bedrijven ervoor om bijvoorbeeld elektronica uit het buitenland te importeren, omdat zij hiermee kunnen zorgen dat zij voor veel lagere prijzen producten op de Nederlandse en ook Europese markt kunnen zetten. Landen zoals China zijn aanzienlijk goedkoper als het om de arbeidskosten en de prijs per product gaat, dus het is interessant om te kijken hoe dit zo goed mogelijk kan bijdragen aan de groei van het eigen bedrijf. Daarbij zijn continenten zoals Afrika ontzettend interessant om grondstoffen te importeren, die vervolgens in Nederland kunnen worden gebruikt om nieuwe producten samen te stellen.

Wat is export?

Nederland is een echt exportland en heeft zich inmiddels naar de achtste plek op de wereldranglijst gewerkt. Dit is vooral te danken aan het feit dat er steeds meer Nederlandse bedrijven zijn die grondstoffen uit het buitenland importeren en deze direct via de Nederlandse havens kunnen doorverkopen aan andere Europese partijen. Dankzij onze uitstekende infrastructuur is het verschepen van goederen in een handomdraai geregeld en kunnen bedrijven op deze manier gemakkelijk hun grondstoffen naar welk land dan ook binnen Europa exporteren.

Daarbij is export van producten ook een ontzettend groot onderdeel van de Nederlandse exportmarkt. De producten die in Nederland worden samengesteld zijn in het buitenland altijd gewild, vaak omdat deze op de beste manier en met de hoogste kwaliteit zijn geproduceerd. Het loont als Nederlands bedrijf dan vaak ook om te vermelden dat de producten die in het buitenland worden verkocht in Nederland zijn gemaakt. Neem hierbij als voorbeeld bijvoorbeeld bierbrouwer Heineken, die met haar eigen biermerk een groot deel van de wereld heeft kunnen overtuigen dat dit bier een van de beste wereldwijde merken is dat op dit moment beschikbaar is in een groot aantal landen.

Hoe werkt import in Nederland?

Bij het importeren van goederen naar Nederland komt vanzelfsprekend een bepaalde wet- en regelgeving kijken. Het is niet toegestaan om zomaar goederen vanuit het buitenland naar ons land te importeren, omdat er altijd strenge veiligheidseisen gelden bij de producten die men vanuit het buitenland naar Nederland haalt.

Daarom doen bedrijven die producten willen importeren er goed aan om te kijken op welke manier zij hier administratief zo goed mogelijk op kunnen inspelen. Importeren vanuit het buitenland is niet duur, maar er moet bij de meeste goederen altijd een belasting betaald worden om deze goederen te importeren. Doen bedrijven dit niet, dan is de kans groot dat zij vanuit de Nederlandse overheid boetes opgelegd krijgen die tot tienduizenden euro’s kunnen oplopen.

Het gaat hierbij specifiek om het importeren van goederen naar Nederland. Bij het importeren van diensten komt weer een volledig andere regelgeving kijken, omdat hier niet altijd een directe controle kan plaatsvinden met betrekking tot de kwaliteit hiervan en de eventuele veiligheidsrisico’s die hierbij komen kijken.

Binnen de Nederlandse import vallen onder andere de import van olie en gas, maar ook producten zoals machines, kleding en voedingsmiddelen. Al deze onderdelen dragen bij aan de grote importmarkt die Nederland op dit moment kent en die zich de komende jaren alleen nog maar zal gaan uitbreiden. Dankzij nieuwe technologieën in het buitenland wordt het nog eenvoudiger om de beste grondstoffen naar Nederland te krijgen, zodat Nederland zich als economisch welvarend land nog sterker kan ontwikkelen.

Hoe werkt export in Nederland?

Het exporteren van producten en diensten gaat in Nederland, net als bij de import hiervan, gepaard met specifieke wet- en regelgeving. Bedrijven dienen zich sterk aan deze wetten en regels te houden, omdat het anders kan bijdragen aan hoge boetes die tot tienduizenden euro’s kosten. Het exporteren van producten en diensten is in Nederland vandaag de dag erg goedkoop, vooral als het aankomt op de belastingen die hierbij betaald moeten worden. De Nederlandse overheid is continu bezig om te zorgen dat Nederlandse bedrijven gestimuleerd worden om hun producten ook in het buitenland op de markt te zetten, en dat doen zij dan ook continu op de beste manier.

Zo loont het voor bedrijven om samen met de Nederlandse overheid te kijken op welke manier zij de export van hun goederen en producten kunnen verbeteren, omdat er binnen de Nederlandse overheid ook diverse adviseurs werkzaam zijn die hier op de beste manier advies over kunnen geven. Daarbij biedt de Nederlandse overheid ook diverse subsidies op het gebied van export, wat weer bijdraagt aan een betere overstap naar de buitenlandse markten.